luni, 11 iulie 2011

„Comunitatea” Dariei




Peste 30 de persoane, printre care şi campioana Valeria Răcilă van Groningen, au alergat sâmbătă la Crosul Hospice, pentru Daria Honoroiu, o tânără de 21 de ani care a pierdut lupta cu cancerul după 9 ani de tratamente

A III-a ediţie a Crosului Hospice, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, a adus la start 169 de concurenţi, inclusiv din Bucureşti, Deva, Piatra Neamţ. După ce au tras linie, s-au adunat 5.000 de lei în plus pentru pacienţii Hospice, bani rezultaţi din donaţiile pentru înscrierea la cros şi de la cei care pur şi simplu au dorit să contribuie şi ei, dar nu au dorit să alerge. Banii vor acoperi o parte din costurile necesare îngrijirii spitalizate a pacienţilor cu boli incurabile ai Hospice, potrivit Gabrielei Tokes, reprezentant al Fundaţiei.

„Fii demn”
Fiecare persoană a alergat în numele unui apropiat bolnav de cancer, iar comunitatea cea mai numeroasă a fost pentru Daria Hornoiu, o tânără care ar fi trebuit să împlinească 22 de ani chiar în ziua Crosului (9 iulie). 30 de persoane au îmbrăcat tricoul cu chipul Dariei şi mesajul „Fii demn”, în memoria tinerei. Printre cele 30 de persoane care au luat startul la Cros pentru Daria a fost şi fosta campioană la canotaj, Valeria Răcilă van Groningen.

„Ar fi fost şefă de promoţie dacă boala n-ar fi doborât-o”
Daria Hornoiu a pierdut lupta cu cancerul în 21 martie anul acesta, după 9 ani de tratamente pentru un cancer care recidivase de trei ori. „Era studentă în ultimul an la Facultatea de Psihologie. Eu cred că ar fi fost şefă de promoţie dacă boala n-ar fi doborât-o”, ne spune, cu durere în suflet, mama Dariei, Gabriela Hornoiu, îmbrăcată în acelaşi tricou cu chipul fiicei pierdute. Daria îşi pierduse tatăl la doar 11 luni, de leucemie. S-a înscris la Facultatea de Psihologie pentru că vroia să fie psiholog oncolog, „pentru că ea credea că înainte de a-ţi da medicul diagnosticul, e necesar să vorbeşti cu un psiholog înainte”. A terminat Colegiul „Andrei Şaguna” cu o medie de peste 9,80, iar la Facultate era prima, deşi ziua de studiu la ea începea de la 5 dimineaţa cu tratamentele oncologice.

Nu a renunţat nicio secundă la şcoală
„A fost singurul meu copil şi pentru mine era profesorul şi modelul vieţii mele. Nu a renunţat nicio secundă la şcoală. În ultima sesiune, din februarie anul acesta, am dus-o la examene în papuci şi şosete. A luat 10 la examene. Chiar şi prietenul ei îi spunea că este un erou pentru el. Era cel mai bun ascultător pentru colegii ei, şi din liceu, şi din facultate. În scrisoarea ei, pe care mi-a lăsat-o îmi spunea: «Mama, să fii demnă şi curajoasă»”, îşi aminteşte mama Dariei, cu ochii în lacrimi.
Chiar dacă a pierdut-o, Gabriela Hornoiu vrea să păstreze vie amintirea Dariei şi ar vrea că fiecăruia dintre noi să ne pese şi să-i ajutăm pe cei în suferinţă. „Mesajul meu cu care am venit la cros este: «Mie îmi pasă», pentru că nu trebuie să spunem niciodată nu-mi pasă. De câte ori aş afla că în ţară este o mamă cu un copil bolnav, aş străbate ţara să o strâng în braţe”.

„Bocancii Andronei”
În amintirea Dariei, mama acesteia a creat un blog – dariahornoiu.blogsport.com - unde va posta o parte din scrierile Dariei. De asemenea, în curând vrea să scoată o carte cu o parte din romanul pe care tânăra începuse să-l scrie - „Bocancii Andronei”. „Cartea va fi susţinută de doamna Valeria Răcilă. Daria începuse să scrie încă din 2006. Prima ei cărticică s-a numit «Dincolo de oră» şi a fost dedicată tatălui ei şi copiilor de la Clinica Fundeni, alături de care făcea tratamentul. De altfel, a primit şi premiul Uniunii Scriitorilor din România la secţiunea jurnal, pentru debut, când a terminat liceul”, spune Gabriela Hornoiu.

Conform tradiţiei, la Crosul Hospice, fiecare participant a venit sâmbătă cu un mesaj sau o fotografie pentru persoana căreia îi dedică alergarea. Putea fi cineva drag, care se luptă cu boala incurabilă, cu durerea sau putea fi cineva care a pierdut lupta. „Au fost şi foarte multe persoane care au venit doar cu mesajul de susţinere pentru persoanele dragi sau pentru cele pe care le-au pierdut. Unii dintre ei n-au participat la cros, însă ne-au sprijinit şi ne sprijină”, spune Gabriela Tokes, reprezentanta Hospice.

După ce au alergat, o parte din susţinătorii memoriei Dariei s-au fotografiat la „copacul ei”, un arbore din Parcul Nicolae Titulescu.


Sursa: Buna Ziua Brasov (http://www.bzb.ro/index.php?page_name=stire_detalii&id_stire=65073)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu